Новата книга Кварталите на Габрово. Част 1“ представя историята на града

...
Новата книга Кварталите на Габрово. Част 1“ представя историята на града
Коментари Харесай

„Кварталите на Габрово. Част 1“ – историята на града от ранния османски период до 2020 г.

Новата книга „ Кварталите на Габрово. Част 1 “ представя историята на града от ранния османски интервал до края на 2020 година Тя е пета поред в историческата сбирка „ Габрово – живият град “, стартирала през 2008 г. 

Автори са Момчил Цонев и Даниела Цонева. Издател още веднъж е Фондация за българска литература - София в партньорство със съдружие Обществен комитет “Васил Левски ” - Габрово. В 352 страници създателите показват 28 очерка за габровските квартали от Б (Баждар) до М (Монев дол).

 Енциклопедична по своя темперамент, книгата обгръща разнородна тема, в най-широки времеви граници – ранен османски интервал, Възраждане, Трето българско царство, социализъм и съвремие до края на 2020 година Читателите могат да научат по какъв начин са зародили кварталите и какво значат техните имена, по кое време близките села и колиби са били оповестени за квартали на Габрово, кои са най-известните персони и семейства, родени там, както и историята на фабриките, учебните заведения, църквите и други публични, културни, просветителни, спортни институции, основани в тях. Оформени са и специфични рубрики – „ Знаете ли, че... “ с любопитни обстоятелства, „ Из старите митове “, „ Из остарялата книжнина “ и „ Д-р Вапцов споделя “ с определено от предходни издания в поредицата „ Габрово – живият град “.

„ Кварталите на Габрово. Част 1 “ е първата книга от поредицата „ Габрово – живият град “ с разполагаем QR код на задната корица, посредством сканирането на който от мобилно устройство читателите могат да посетят. В нея се разгласяват разяснения и допълнения към оповестеното в книгата или ново цифрово наличие, обвързвано с габровските квартали. Към всеки раздел за квартал в книгата има обособен QR код, посредством сканирането на който читателите ще могат да посетят публикация в Онлайн енциклопедия на Габрово gabrovowiki.com, отдадена на съответния квартал.



Даниела Цонева е дълготраен историк и държавник в Габрово. Завършила е история във Великотърновския университет и над 30 години е работила в Исторически музей – Габрово. Съавтор е на историческата поредност „ Габрово – живият град “. Автор е на повече от 70 изложби с историческа тема, на над 200 известни и над 60 научни публикации. 

Момчил Цонев е културен управител, публицист и публицист. Завършил е публицистика и културология в Софийския университет. Създател е на общностната медия за положителното „ Добрите българи “ dobrite.bg, на историческия уебсайт „ Сторник “ stornik.org, на събитийния формат „ Нощ на историите “, на Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg и на Онлайн енциклопедия gabrovowiki.com. През 2019 година е разгласен за една от 10-те най-изявени млади персони на България от Международната младежка камара, а през 2020 година е номиниран за “Будител на годината ” в акцията на БНР.

В поредицата “Габрово – живият град ” до момента са издадени: „ Имало едно време в Габрово “ (2008), „ Габрово и габровци в остарялата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662 – 1878 г.) “ (2010), „ Снежно Габрово за деца “ (2011), „ Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов “ (2012).
Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР